A biztonságérzeted és ami mögötte van 2

Több részre bontottam a témát mert akinek már megvannak az alapjai elég ha ezt a cikket olvassa el.

Hogyan védekezünk ha megvan az első védvonal tehát nem hiszünk az átlátszó csalásoknak de mégis elcsípnek néha a fránya kattintós oldalak vagy fel fel ugrik egy nem kért társkereső vagy valami buta online játék esetleg kínai vagy egyéb csodakeresők települnek csoda vírusirtókkal amiket mi egyáltalán nem kértünk és zabálják a gépünk erőforrásait jobb esetben reklámokkal bombáznak rosszabb esetben egy olyan gépünk lesz ami alkalmanként akár nemzetközi terrorcselekményekhez lesz felhasználva távolról vezérelve vagy álcának esetleg mint egy nagy fegyver kis része aktiválva egy összevont kiber támadáshoz mondjuk az USA ellen. Ezek a dolgok nem hajmázas álmok hanem az elmúlt pár év példájából csemegézett tények.

Folytassuk tehát a konkrétumokkal.
Általában nem árt telepíteni egy kertevőirtó szoftvert nem csak a számítógépünkre de a telefonra is pl. a malwarebytes.com szoftverei vagy a comodo.com  szoftverei, kombinálva böngésző beépülőkkel pl. a Ublock Origin
chrome: https://chrome.google.com/webstore/detail/ublock-origin/cjpalhdlnbpafiamejdnhcphjbkeiagm
mozilla firefox: https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/ublock-origin/

Még ha ügyetlenebbek is vagyunk elég biztosan verik vissza a legtöbb támadást ha odafigyelünk a  frissítésre. Az elmúlt hetekben botrányt kavart Windows rendszerek sérülékenységét kihasználó váltságdíj követelő kártevő esete is azt mutatja, hogy az emberek nem veszik komolyan a problémát (biztonságban érzik magukat). Az egyik ügyfelemnél egy fejlesztés miatt szóba jött a téma és az ő régebbi rendszere is felajánlotta a frissítést végigmentünk a lépéseken közben ő is beszélt egy ügyfelével aki hetykén megjegyezte, hogy ó hát erre már rég kiadták a javítást. Hol van a probléma ezzel a hozzáállással? A gond az, hogy a Microsoft azokhoz a rendszerekhez amiknél nem vállalt már frissítést pl.: Windows XP, Windows 7, -( rengetegen használják még) Csak a fertőzéshullám után adott ki frissítést és akkor sem automatikusan frissültek a rendszerek hanem vagy megtette a felhasználó vagy nem. Borítékolható volt a káosz és kész is a tragédia. Több érdekesség is napvilágot látott…….

Ha gondolod kommentáld

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat − 2 =