Hacker vagy nem Hacker…..

Nagyon sokan leírták vagy elmondták videóban mit jelent az, hogy hacker vagy sem.

Tisztában vagyunk vele, hogy sok minősítés nőtte már ki magát az évek alatt ami vagy egy átfogó bizonyítvány mint a #CEH és egy következő szint ami mondjuk az #OSCP vagy speciálisabb mint pl.: az #LPT vagy a #CHFI az #OSEE vagy a menő #OSWE. Én  most egy sokkal kevésbé hivatalos verzióról szeretnék beszélni olyan szemszögből ahogy itthon nem jellemző. Az általam leírt karakterek a szerintem teljes értékű Hackerek akiket nyugodtan kezelhetsz úgy mint akinek megvan a legtöbb rövidítés(meg gyakorlatilag is megvan nekik) ami csak manapság létezik.

Kezdjük azzal ami ismerős lesz mindenkinek de nem egy Hackerrel azonosítaná, a két pólus ami között a hackert megtalálod az a következő.

  1. A srác vagy csaj profi IT s valószínűleg főiskolát de inkább egyetemet végzett és valamelyik nagy cégnél ha nem a sajátjában dolgozik igazi nagymenő sokan ismerik városi később országos/nemzetközi szinten is. Ismert a cégek informatikusai között sőt bejárása van olyan helyekre és megbeszélésekre amikről azt sem tudod, hogy tartanak ilyesmit. Konferenciákon ad elő és meghívják az összes ilyen eseményre de legalábbis résztvesz rajtuk. A legtöbben tudják, hogy nagy játékos, benne van pörgésben ott van a bulikban és központi arc és el van eresztve pénzzel is, ha elhajt melleted az utcán észre sem veszed maximum irigykedsz a kocsijára azt hiszed apu intézte pedig magának rakta össze. Lehengerlő és karizmatikus személyiség ha megismered biztos lehetsz benne, hogy kedvelni fogod ritka kivétel ha nem, ha elég nagy cégnél dolgozol egyszer biztos, hogy bele fogsz botlani egybe.
  2. A másik pólus is érdekes figura visszahúzódóbb fajta de nem sokkal, maximum a főiskoláig jutott de valószínűbb ,hogy még a vége előtt abbahagyta. Az ő baráti köre sokkal kevésbé nagypolgári inkábbi alvilági, bárhová megy mindíg van hol aludnia vagy kajálni, a legtöbbször nem is „kell” költenie semmire ha utazgat kicsit. Amikor az utcán elmegy melletted azt is hiheted, hogy csak egy melós vagy valami aktakukac esetleg valami hipster. Együtt utaztok a buszon, metrón, villamoson – könnyen beszédbe tudsz elegyedni vele általában vidám vagy merengő arckifejezéssel bámul ki az ablakon vagy hasonló kedvvel nézi embertársait. Mindenkinél jobban ismeri a hétköznapi embereket hiszen köztük él bármelyik intézményben otthonosan mozog tudja kit kell keresni és hogyan kell viselkedni az adott környezetben valódi kaméleon ő az a srác/csaj akiről hallottad, hogy ha minden kötél szakad is megoldja. Valamelyik nagyobb IT cég ügyfélszolgálatán esetleg olyan helyen találod ahol jól be tud olvadni tehát akár a hivatalban vagy bolti eladóként vagy rendszergazdaként. A hétköznapi munkája csak álca vagy épp valamelyik képességét fejleszti általa és tovább áll ha úgy érzi itt az idő.

Mi a közös az általam leírt embertipusokban? A kíváncsiság a vágy a tudásra arra, hogy tudja hogyan működik egy rendszer a kerti öntözőrendszerektől a szuperszámítógépeken át az emberi testig vagy épp ami szembe jön, Nagyon figyelj a technológiai tudás mellett ezek is nagyon fontos dolgok. Ahhoz hogy igazán jó légy a laborkörnyezetből jobb ha kisétálsz néha a való világba is. A mai hackerek egy része rendelkezik ezekkel a képességekkel és egy idő után eközött a két tipus között találja majd magát valahol. Aki nem tartozik az előzőleg bemutatott figurák közé az számomra nem tartozik a hackerek közé. A véleményem persze személyes és elfogadom ha nem értesz vele egyet. Több ismerősöm megkérdezte már milyen hackernek lenni mert szerinte nagyon menő és szeretne azzá válni azt válaszoltam olyan, hogy az életed minden percében az vagy és nem egy vizsga alapján válsz azzá hanem olyan úton jársz ami alapján megszerzed a tudást és profi csalóvá válsz veszett IT skillekkel 😉 .

Ha gondolod kommentáld

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1 × négy =