Az internetes dzsungelharc és a mézessüti

Egy tipikus hétfő?

Sokszor szembesülök vele, hogy az emberek félnek az informatikától, számítógépek okos-telefonok, tabletek, robotika, hackerek, közösségi média mind egy kalapban, azt hiszik ez valami kor amin majd túl leszünk és jön egy másik, vagy egy betegség amiből kigyógyulunk. Ez valami olyan amit különc szemüveges görnyedt öltönyös vagy kapucnis alakok irányítanak a félhomályból. Vagy talán mégsem?

Van úgy, hogy felkelek mint mondjuk ma reggel és az egész kibertér olyan messzinek tűnik. A gyerekek még alszanak a feleségem készül, hogy indulhassunk az oviba (el kell érni a buszt). Kimegyek a konyhába és az asztalon ott a tegnapi mézes süti együtt formáztuk a gyerkőcökkel. Kiválasztok egy vastagabb földigilisztát és élvezem a házi sütemény és a családi együttlét örömét eszembe jut, hogy küzdöttem az 1 éves Lehellel, hogy ne dobja le a földre ami kész. Iszok egy kis kólát és felhúzom a gumicsizmámat. kilépek az ajtón megsimogatom buksit a kutyust kinyitok neki egy konzervet aztán irány a baromfiállomány 43 db különböző korú házityúk kakasokkal és a 2 vadkacsánk. Ahogy a kukorica tároló régi fémkukához érek már ott vár Piros a kecskénk és tűkön ül, hogy mikor borítom már neki is a sárga ropogtatni valót – adok neki az etetőjébe ráveti magát mint aki még soha nem evett pedig hát jó húsban van a lelkem. Szétszórok még két marék kukoricát és kiengedem a szárnyasokat. Fantasztikus érzés mikor körbeudvarolnak már kora reggel, egy ételhordóval merítek még a kukoricából, hogy aztán abból szórjam nekik kézzel amíg azt nem látom elég. Buksi vadászösztöne miatt az előnevelt baromfi állomány be van zárva a kotlósokkal nekik külön viszek vizes kukoricadarát és friss vizet amit már előző este odakészítettem az ajtóba. Közben szólt asszonypajti, hogy a gyerekeket ma anyósom elviszi oviba ő meg bevásárol a fiúval az Auchan ban szóval van egy kis extra időm.

A mai egy jó nap a rengeteg papírmunka és digitális dokumentáció böngészés mellet blogot is írok és tesztelek. Többek között rendbe teszem az idősebb kislányom telefonját és élesítem rajta a dns66 nevű appot. Facebokon már jeleztem, hogy írok majd róla szóval kezdjünk is bele. Gumicsizma le internet be…..

DNS66

Miért jó ez neked?
Röviden, ez a frankó kis app azt csinálja, hogy képes szűrni a kéretlen tartalmakat vírusos oldalakat, vagy mondjuk már gyári beállításokon eltűnnek a youtuberól a reklámok a videókból és hasonló nyalánkságok. Igen ha a chrome-ból firefox-ból vagy a youtube app-ból akartad eltüntetni akkor is, ezzel meg van oldva. Egyéb appokra is rá lehet zavarni pl. a lányok egyik kedvence a beszélő macska MY Talking Angela aki így reklámok nélkül jelentkezett be a telefonomon mindenféle jog megsértése és hackelt mentések nélkül is. Azt kell mondjam ezt kerested erre vártál már rég.

A kedvcsináló után lássuk, hogy juthatsz hozzá: A jelenlegi általam is használt verzió android 5.0 vagy újabb rendszereken fut. A cím ahonnan letöltheted DNS66 ha rákattintasz akkor az f-droid oldalára kerülsz ahol a fejlesztője letölthetővé tette.  A https://f-droid.org/ egy olyan hely ahol szabad szoftverek kerülnek megosztásra olyan mint a google vagy a microsoft app store ja csak annyi a különbség, hogy ez egy ingyenes és átlátható hely az itt található szoftverek forráskódja is közzé van téve tehát ha valaki sunyiságot akar belecsempészni hamarabb kiderül, valamint az is ha valami hibája van a kódnak.
Ahhoz, hogy letöltsd be kell állítani a telefonodon, hogy külső forrásból is telepíthess appokat ezt az androidban a Beállításokban azon belül Általános fül azon belül Biztonság azon belül Ismeretlen források menüpontban találod a csúszkát kapcsold ki (szürkére vált). Amint ez kész a fájlkezelő appal a letöltésekhez navigálsz és rákattintasz a letöltött org.jak_linux.dns66_20.apk nevű fájlra. A telepítés után van lehetőség egyéb beállításokra is, ha kezdő vagy akkor javaslom, hogy csak annyit állíts be amit muszáj. Az, hogy melyik appot hagyja békén azt megnyitás után az apps fülön lehet beállítani tehát amelyiknél zöld a csúszka azt nem figyeli amelyik viszont szürke annak amennyiben fut az app a forgalma szűrve lesz és a dns kiszolgálója is megváltozik ezáltal éri el a védelmet amit szeretnénk. A többi beállításról később írok ha segítségre van szükséged keress bátran.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Ha gondolod kommentáld

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 3 =