Szemléletmódok, üzlet vagy hivatás, karantén, homeoffice ban már 10 éve

Szemléletmódok, üzlet vagy hivatás?
Homeoffice, karantén alatt akkor is más.

Több témát szeretnék érinteni. A következő sorokból szerintem jobban megismerhettek, inkább saját tapasztalatok, mint tudományos tények. Bízom benne, hogy tudtok majd erőt, ötletet meríteni ebből a bejegyzésből.

Szemléletmódok, üzlet- vagy hivatás…

Igyekszem mindent, de tényleg mindent több irányból nézni, vizsgálni! Ha több emberrel kell együttműködni, akkor igyekszem a lehető legrészletesebben felmérni mindenki nézőpontját, igényét. Teljesen mindegy, hogy magánéletről vagy üzletről legyen szó. Segít letisztultabb képet kapni az adott dologról, szituációról. Fontos mindenki véleménye! Ami az erősségem, az előre lendíthet, de hátráltathat is, ezt mindig mérlegelni kell.

Valójában a marketing és menedzsment is szemléletmódok, a közgazdaságtan részei. Hozzám ezek állnak a legközelebb, mert szeretem összességében nézni a dolgokat és úgy részleteiben látni egyszerre… Na ezt most jól megmagyaráztam!

Vagy a teljes képet bontom részleteire, vagy sok sok apró részletből építek teljes egész variációkat. Így egyszerűbb minden lehetőséget látni. Mindkettőnél fontos alkalmazkodni, rugalmasnak lenni! Nézzük a mostani #maradjotthon helyzetet, ami mától márc. 28 – ápr. 11.-ig nem csak üzenet, hanem hivatalosan is ( karantén ) kijárási korlátozás lép életbe…  Van egy adott meghatározott rendszer, ami kívülről jön és fontos társadalmi és egyéni érdekek miatt alkalmazkodni kell! – ezeket a részletek betartásával tudjuk megtenni!

Viszont amint betartjuk, onnantól kezdve az apró részletekből építkezve rakjuk össze a saját egészünket. Én most a homeoffice és itthon van az egész család témát feszegetem kicsit a cikkben, mert nem pár hete kezdtük. Több éves tapasztalat van már mögöttünk, most mégis más. Vannak kedvező pontjai, mégis nehezebb. Nekünk is kellett egy bő hét belerázódni az új rendszerbe. Szóval ne csüggedj ha neked kicsit több idő lesz elsőre.

  • Szülőként: Már van iskolás gyerkőcünk, így plusz feladataink is lettek bőven, de a nagycsoportos ovist se hagyhatom ki aki kötelezően kezdi majd a sulit szeptembertől. Az oktatás és plussz foglalkozások felborították a megszokott rutint, így a kicsiken is érezhető.
  • Vállalkozóként nálunk az üzlet egyben hivatás is, ezért nem véletlen az új nevünk sem a BusinessCare, amely az üzlet fenntartására fekteti a hangsúlyt. Ez pedig magába foglalja, hogy törődünk ügyfeleinkkel, olvasóinkkal és fontos, hogy ezt érezzétek is! Több személyes tapasztalatot próbálunk megosztani veletek.

Home office

Szemléletmódok üzlet vagy hivatás?
Homeoffice, ha régóta csinálod karantén alatt akkor is más.
Szemléletmódok üzlet vagy hivatás?
Homeoffice, ha régóta (10 éve) csinálod karantén alatt akkor is más.

Mérlegelni kell miért, milyen feltételekkel választjuk vagy vagyunk ebben a munkaformában. Mi nem véletlen lettünk vállalkozók, így tudunk a legtöbbet foglalkozni a gyerekekkel, és vagyunk szabadok a saját kereteink közt. Vigyázni kell azonban ezzel a szabadsággal, ne nőjön a fejünkre! Ha saját magunkért vagyunk felelősek és mi vagyunk a kontroll is egyben, nincs olyan könnyű dolgunk mint amilyennek elsőre tűnik. Ésszerű keretek között osszuk be az időnket, szabjuk magunkra a rengeteg tanácsból, ami számunkra hasznos.

Természetünkből adódóan ciklusokban „működünk”, mikor szárnyalunk minden rendben, azért ilyenkor is pihenjünk. Mikor viszont kimerülünk és kell egy kis pihi, akkor jobban kell figyelni, tartsunk „pizsamás” vagy aktív pihenős napot nyugodtan, de ne engedjünk saját magunk kísértésének……. Tudd mi az ami segít átlendülni ezen a szakaszon, sokszor nem is ugyanaz ezért próbálj nyitott lenni és keresni a lehetőségeidet! A humor mindig jól jön, ha mélyen is vagy, csak keresni kell, megtalálod a lelked mélyén.

Motiváció mindenhez kell! Koncentrálj arra amit igazán szeretsz, boldoggá tesz, keress társaságot akár csak telefonon, videochaten… Majd állj fel rázd meg magad és vedd fel újra a ritmust, minél tovább halogatod annál nehezebb. Hetente ne legyen több ilyen 1-2 napnál, ha hetekig pörögsz akkor megengedhetsz magadnak több napot is egyben töltődés képpen, de legyen valami ami emlékeztet hol a határ. Javaslom mindkét esetben legyen benne aktív kikapcsolódás is. A legegyszerűbb és legnehezebb tervezz, előzd meg! Amit most leírtam előttem sokan mások is megtették már, mi ajánljuk Buxbaum Barna összefoglalóját itt, több hasznos tippet ad mire figyelj még.

Mikor nem egyedül dolgozol otthon, ki kell zárni az otthon zajait. Ha nem tudod magadra zárni az ajtót, azonban zavar a környezet: egy füles és zene nagy segítség lesz. Munka közben fogadd el, hogy nem „otthon vagy”. A család is erre törekszik, ezzel biztosítva számodra a nyugodt munkaidőt. Mikor szünetet tartasz, vedd figyelembe ők is csinálják a saját dolgukat, nem feltétlen tudnak azonnal váltani, mert Te most ráérsz. Időbe telik összehangolódni, adj magatoknak időt.

Péter a Zöldkalaposunk lassan tíz éve vállalkozó homeofficban, én a gyerekek előtt munkahelyi túlórákat vittem haza, amit később le csúsztattam a munkaidőből. Ahogy érkeztek a gyerekek egyre nehezedett a pálya, így két évente újjá kellett építeni a bevált kis rendszerünk. Mindig vannak kizökkent időszakok. Főállású anya vagyok közel nyolc éve, megspékelve most ismét részmunkaidővel. Nekem utóbbi a kikapcsolódás a 0-24-es szolgálatból.

Kisgyerek mellett hogyan tudod hatékonyan segíteni, ha főállású homeofficban van a párod? – Úgy teszel, mintha nem lenne otthon, úgy szervezed a napod csak magadra számíthatsz. Azokat a kivételeket tekintve, amik fixen megvannak beszélve, mikor van jelen. Nálunk pl. ő viszi reggel a gyerekeket suliba/oviba, elugrik a boltba, ha szünetet tart bepakolja a mosogatógépet

Jelezd mikor tele a hócipőd és szükséged van 10 percre, de előbb tedd fel magadnak a kérdést: valóban nem tudom megoldani nélküle? Könnyű átesni a ló túloldalára és minden apróságot kiszervezni a másiknak…  A gyerekeknek újra és újra megerősíteni mikor ér rá a dolgozó szülő.

0-24-ben együtt a pároddal! Ez beállítottság kérdése ki hogyan viselni. Hosszútávon kezelni kell. Általánosan érvényesek a párkapcsolati tanácsok, csak többre nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Hagyni egymást dolgozni, segíteni ha kollégák is vagytok. Élni hagyni a másikat, meghagyni a saját intim szféráját. Mondd el neki, ha valami nem kerek és hallgasd is meg.

Legyen: – közös programotok, akárcsak egy film, egyébként könnyen kialakulhat a csak vagytok egymás mellett. Fontos a romantika, lepjétek meg egymást.

  • hiányérzet, meg kell teremteni ennek a lehetőségét is. Ténylegesen fizikailag elérhetetlenül, legyetek távol egymástól időközönként.
  • aki meghallgat. Nekem sokat segítenek az extra türelmes barátnőim és anyukám, akik mindig meghallgatnak és évek óta látják az életmódunk előnyeit/nehézségeit egyaránt, így megértik még ha átérezni nem is tudják.

Anya – apa dolgozik ráadásként otthon…

Szülőként a mi feladatunk irányt mutatni a gyerekeknek, hogyan tudják kezelni ezt…  Ha nekünk nem megy, ne várjuk el a kicsiktől se. A legjobb tükrök mi zajlik bennünk. Sokszor példát vehetünk gyermekeinkről! Ha hagyjuk akkor sokkal gyorsabban képesek alkalmazkodni a körülményekhez nálunk. Megkönnyítjük az Ő és saját dolgunkat is, ha kicsi koruktól bevonjuk a hétköznapi teendőkbe, tanítjuk a megfelelő eszközhasználatra. Hagyunk teret önállósodni, nem pedig megcsinálni mindent helyettük… Hiszen ez sokszor nem a kényeztetés miatt van, hanem valljuk be egyszerűbb, gyorsabb kihagyni belőle. Hosszú távon meg magunkkal tolunk ki valójában. Nem elég csak elmagyarázni közben, hagyjunk időt kipróbálni.

Ha gondolod kommentáld

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc − tizenegy =